1 - 9 SMART POINTS PER BBQ RECEPT

 

Maak met deze, veelal, magere BBQ recepten een feest van je barbecue!

 

Bereid heerlijke gemarineerde spiesen met vlees, vis, garnalen of groente geserveerd met een lekkere salade en gepofte aardappelen. Met de juiste voorbereiding organiseer je in een mum van tijd een heerlijke barbecue met alles er op en er aan. En vergeet niet om af te sluiten met een lekker fris en fruitig dessert.

 

 

Voor de recepten scroll je verder naar beneden...

3 Smart Points

Kipspiesen met paprika

Venkel, aubergine en cour- gette spiesen met tijmolie


4 Smart Points

Groentespies met geitenkaasdip

Steakspiesjes met tomaten honingdip


5 Smart Points

Gegrilde groente van de BBQ

Gevulde paprikaschuitjes

Witte tonijnsteak met watermeloen


7 Smart Points

Kalkoenspies met abrikozensalsa

Warmgerookte zalm in honing- sojamarinade

 


9 Smart Points

BBQ brushetta met courgette & mozzarella

Sesamgamba's met gember-sinaasappelsalsa

Honingzalm met gegrilde aardappeltjes

Kruidige aardappelen in aluminiumfolie


3 Smart Points

Kipspiesen met paprika

4 porties / 3 SP per portie


Ingrediënten

  • 6 el barbecue saus [4 SP]
  • 2 el Japanse sojasaus
  • 500 gr kipfilet [haasjes] [6 SP]
  • 1 rode paprika
  • 1 tl sesamzaad [1 SP]

 

 

 

 

 


Bereiding

  • meng 4 el barbecuesaus en de sojasaus tot een marinade
  • schep door de kipfilethaasjes
  • laat afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast marineren
  • steek ondertussen de barbecue aan
  • halveer de paprika, verwijder de steelaanzet en zaadlijsten en snijd de paprika in reepjes
  • verdeel de kipfilethaasjes in 4 gelijke porties en leg ze per portie op elkaar op een snijplank
  • leg steeds tussen 2 kiphaasjes 1 of 2 reepjes paprika
  • steek door elke portie kip met paprika op 3 plaatsen 3 metalen spiesen
  • gril de spiesen op de barbecue in 10 mins gaar
  • keer regelmatig
  • bestrijk ze na 8 mins grilltijd met de rest van de barbecuesaus
  • neem de spiesen van het vuur en snijd ze door, zodat je 3 losse spiesen krijgt
  • bestrooi ze met het sesamzaad.


bron: 'Allerhande'

Venkel-, aubergine- en courgette- spiesen met tijmolie

4 porties / 3 SP per portie



Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 1 venkelknol
  • 1 aubergine
  • 40 ml olijfolie [12 SP]
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gemalen venkelzaad

 

 

Bereiding

  • steek de barbecue aan
  • halveer de courgette in de lengte en snijd de helften in plakken van 2 cm
  • snijd de stelen en een stukje van de onderkant van de venkelknol
  • halveer de venkelknol in de lengte en snijd de helften in parten
  • snijd de aubergine in de lengte in kwarten en snijd de kwarten in stukken van 2 cm
  • bestrooi alle groenten met peper en eventueel zout
  • meng de olie met de tijm en het venkelzaad
  • maak spiesen van de courgette, spiesen van de venkel en spiesen van de aubergine
  • bestrijk de groenten licht met de kruidenolie
  • gril de aubergine 12 mins op de barbecue en de courgette en venkel 8 mins, keer regelmatig


Bereidingstip

  • bestrijk de groenten met niet te veel olie; als de olie op de kooltjes druppelt, kan het flink gaan roken en vlammen
  • leg het barbecuerooster op 15 cm van de gloeiende kooltjes, dan garen de groenten rustiger en blijven de kleuren mooier

bron: 'Allerhande'

aangepast door '@irmpie05'

4 Smart Points

Groentespies met geitenkaasdip

6 porties / 4 SP per portie

 

Ingrediënten

  • 150 g Fetakaas, light [5 SP]
  • 150 g zure room [14 SP]
  • 1 el peterselie
  • 1 kl oregano
  • 2 el tomatenpuree, Ajvar [1 SP]
  • 4 paprika's, geel rood en groen
  • 300 g cherry tomaatjes
  • 250 g champignons
  • 4 kl olijfolie [6 SP]
  • 1 scheutjes Tabasco
  • zout & peper

 

Bereiding

  • snijd oor de dip de geitenkaas in kleine blokjes
  • druk deze fijn en roer er de zure room door
  • voeg peterselie en oregano toe
  • verfijn de dip met 2 el Ajvar [of tomatenpuree]
  • en breng op smaak met wat peper & zout
  • was de paprika's en cherry tomaatjes
  • verwijder de zaadlijsten van de paprika's en snijd ze in stukken
  • boen de champignons schoon
  • rijg de paprikastukjes,  champignons en cherry tomaatjes om en om aan 12 spiesen
  • kruid de olijfolie met wat zout en een scheutje Tabasco
  • strijk de spiesen met de olie in en grill ze rondom in ongeveer 15 mins
  • serveer de groentespies met de dipsaus

bron: 'Weight Watchers'

Steakspiesjes met tomaten-honingdip

4 porties / 4 SP per portie

 

Ingrediënten

  • 400 g runderbiefstuk, rauw [5 SP]
  • 200 g champignons [kleine]
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 hele citroen
  • 2 el olijfolie
  • 75 ml groentebouillon
  • 2 hele sjalotjes
  • 400 g tomaat
  • 1 1/4 bosje peterselie
  • 1 1/4 bosje basilcum
  • 2 kl honing [2 SP]
  • 1 el witte balsamico azijn
  • zout & peper
Bereiding
  • dep de rundersteak droog en snijd in blokjes
  • borstel de champignons schoon
  • pers de knoflook uit
  • was de rozemarijn, schud droog en hak fijn
  • rasp de citroenschil en pers de citroen uit
  • meng voor de marinade 1 1/2 el olie met 1 el citroensap, 1 kl citroenschil, knoflook, rozemarijn en bouillon en breng op smaak met peper & zout
  • meng de rundersteak en champignons, schenk de marinade erover en laat circa 30 mins marineren
  • schep regelmatig om
  • snipper voor de dip de sjalotten
  • was de tomaten en snijd in kleine blokjes
  • was de peterselie en basilicum, schud droog en hak fijn
  • verhit de rest van de olie in een pan en fruit de sjalotten en tomaten circa 5 mins
  • roer de peterselie en basilicum erdoor
  • breng op smaak met honing en balsamicoazijn en bestrooi met peper en zout
  • steek de rundersteak en champignons afwisselend op 8 spiesen
  • gril de steakspiesjes circa 5 tot 8 mins op de BBQ
  • serveer met de tomaten-honing dip

bron: 'Weight Watchers'

5 Smart Points

Gegrilde groente van de BBQ

4 porties / 5 SP per portie

 

Ingrediënten

  • 2 el balsamico azijn
  • 3 el olijfolie [19 SP]
  • teentje knoflook
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 2 roma tomaten
  • champignons
  • platte peterselie

 

 

Bereiding

  • steek de barbecue aan
  • pers de knoflook uit en meng met de olie en de azijn
  • breng op smaak met peper en zout
  • halveer de tomaten
  • snijd de aubergine en courgette in schuine dikke plakken, de paprika in reepjes en champignons in 2 of vieren
  • besprenkel alle groenten met de dressing
  • gril de groenten op de barbecue in circa 5 mins gaar
  • keer halverwege
  • snijd de blaadjes peterselie fijn
  • leg de groenten op een schaal en bestrooi met de peterselie
  • je kunt alle groenten ook door de dressing roeren en op een grillschaal laten garen

bron: 'Allerhande'

Gevulde paprikaschuitjes

2 porties / 5 SP per portie

 

Ingrediënten

  • 2 porties tonijn à 125 g [2 SP]
  • 1 hele aubergine, 200 g
  • 1 hele rode paprika
  • 2 kl olijfolie [3 SP]
  • chilipoeder naar smaak
  • 1 kl citroensap
  • 50 ml groente-bouillon
  • peper & zout
  • 150 g magere yoghurt [2 SP]
  • 2 el zure room [3 SP]
  • 1 el peterselie
  • 1 kl marjolein
Bereiding
  • spoel de tonijnfilets af en dep droog
  • was de aubergine en snijd met de tonijn in grove blokjes
  • was de paprika's, halveer in de lengte en verwijder de zaadlijsten
  • meng voor de marinade de olie met 1/2 tot hele kl chilipoeder, citroensap en bouillon en breng op smaak met peper & zout
  • meng de tonijn en aubergine met de marinade en laat circa 15 mins marineren
  • meng voor de dip de yoghurt, zure room, peterselie en marjolein
  • breng op smaak met zout en chilipoeder
  • gril de halve paprika's, tonijn en aubergine circa 10 mins in een BBQ schaal
  • vul de paprika's met de tonijn en aubergine en serveer met de dip

bron: 'Weight Watchers'

Witte tonijnsteak met watermeloen

4 porties / 5 SP per portie


Ingrediënten

  • 250 gr watermeloenen
  • 10 gr verse munt (alleen de blaadjes)
  • 50 gr kalamata olijven [4 SP]
  • 2 el premium extra vierge olijfolie Hojiblanca [9 SP]
  • 4 witte-tonijnsteaks [400 gr = 3 SP]
  • 1 el olie [5 SP]

 


Bereiding

  • snijd het vruchtvlees van de watermeloen in blokjes van 1 cm en leg op een schaal
  • snijd de munt in reepjes en voeg toe aan de meloen
  • snijd de kalamataolijven in stukjes en voeg toe
  • meng de Hojiblanca-olijfolie door de meloen
  • breng op smaak met peper en eventueel zout
  • besprenkel de tonijnsteaks met de olie, bestrooi met peper en zout en gril 4 mins op de barbecue of in de grillpan
  • keer halverwege
  • serveer de tonijn met de meloen
  • olie gemaakt van de Spaanse Hojiblanca-olijf is grassig en fris van smaak en combineert perfect bij vis

bron: 'Allerhande'

7 Smart Points

Kalkoenspies met abrikozensalsa

4 porties / 7 SP per portie

Ingrediënten

  • 400 g kalkoenfilet [4 SP]
  • 6 el sojasaus
  • 100 ml sinaasappelsap, ongezoet [2 SP]
  • paprikapoeder naar smaak
  • 400 g abrikozen [rijpe]
  • 1 stukje gemberwortel [circa 20 g]
  • 3 lenteuitjes
  • 2 kl olijfolie [3 SP]
  • 1 el rozijnen [3 SP]
  • 2 kl citroensap
  • 2 kl roomboter, 80% vet [4 SP]
  • 1/2 kl kerriepoeder
  • 3 g limoen [geraspt]
  • 160 g wit stokbrood [12 SP]
  • zout & peper

 

Bereiding

  • spoel de kalkoenfilet af, dep droog en snijd in repen
  • meng voor de marinade 4 el sojasaus met 2 el sinaasappelsap en 1 kl paprikapoeder en laat de kalkoenfilet daarin circa 10 mins marineren
  • steek de kalkoenrepen in golfjes op lange spiesen
  • was en halveer voor de abrikozensalsa de abrikozen, verwijder de pit en snijd in blokjes
  • schil de gember en hak fijn
  • was de bosuitjes en snijd in fijne ringetjes
  • verhit olie in een pan en laat de abrikozen, gember, bosui en rozijnen circa 5 mins stoven
  • blus af met de rest van het sinaasappelsap en de sojasaus en laat circa 3 mins koken
  • breng op smaak met paprikapoeder en citroensap en laat afkoelen
  • meng voor het kerriebrood de boter/margarine met kerriepoeder en limoenschil
  • bestrijk des tukje stokbrood aan beide kanten dun met de kerrieboter
  • gril de kalkoenspiesen op de BBQ in circa 8 mins aan beide kanten
  • rooster de stukjes stokbrood op de BBQ aan beide kanten kort goudbruin
  • serveer de kalkoenspiesen met de abrikozensalsa, kerriestokbrood en eventueel een frisse salade

bron: 'Weight Watchers'

Warmgerookte zalm in honing-sojamarinade

4 porties / 7 SP per portie


Ingrediënten

  • 4 cm verse gember
  • 1 teen knoflook
  • 2 el vloeibare honing [6 SP]
  • 4 el sojasaus
  • 400 g zalmfilet [21 SP]

 

 

 

 


Bereiding

  • schil de gember en snijd in de breedte in dunne plakjes en doe in een kom
  • snijd de knoflook fijn en voeg samen met de honing en sojasaus toe aan de gember en roer door
  • snijd de zalmfilet in blokjes van 2 cm en schep om met de honing-sojamarinade
  • laat afgedekt minimaal 1 uur marineren in de koelkast
  • steek de barbecue aan
  • week ondertussen de houtsnippers in het rookbakje in ruim water
  • rijg de plakjes gember en blokjes zalm om en om aan de spiesen
  • schuif de kolen als ze roodgloeiend zijn naar één kant van de barbecue
  • giet de houtsnippers af, doe ze terug in het rookbakje en zet dit op de hete kolen
  • plaats het rooster op de barbecue en leg de zalmspiesen op het deel van het rooster waar geen kolen onder liggen
  • ze krijgen nu indirecte warmte
  • wacht tot de houtsnippers gaan roken en plaats dan de deksel op de barbecue
  • rook de zalm in circa. 10 mins bijna gaar
  • lekker met knoflooksaus en een groene salade [wel extra SP!]

bron: 'Allerhande'

9 Smart Points

BBQ bruschetta met courgette & mozzarella

4 porties / 9 SP per portie

 

Ingrediënten

  • Ciabattina AH [150 gr] [11 SP]
  • 1 courgette
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 bollen mozzarella light [12 SP]
  • 3 el olijfolie [14 SP]
  • 1 handjevol basilicumblaadjes
  • zout & peper

 

 

 

 

 

Bereiding

  • steek de barbecue aan
  • snijd de ciabattina in plakjes en gril deze in 1-2 mins per kant goudbruin en krokant
  • leg ze op een schaal
  • gril de courgette in porties in 4-5 mins beetgaar
  • wrijf intussen de ciabatta in met het snijvlak van de knoflook
  • leg de courgette op het brood
  • verdeel de mozzarella over de courgette
  • besprenkel elke bruschetta met een beetje olijfolie en bestrooi met de basilicumblaadjes en zout & peper naar smaak

bron:  'Jumbo'

Se­sam­gam­ba's met gem­ber-si­naas­ap­pelsal­sa

4 porties / 9 SP per portie

'met dit oosterse visgerecht gooi je 100% zeker

hoge ogen aan de BBQ-tafel'

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel schoongeboend
  • 120 gr chinese stemgember [18 SP]
  • 3 el sesamolie [13 SP]
  • 3 el japanse sojasaus
  • 500 gr rauwe en ongepelde reuzengarnalen [5 SP]
  • 25 gr bieslook
  • 1 el sesamzaad

 

Bereiding

  • rasp de oranje schil van de sinaasappel
  • meng het rasp met 1 el gembersiroop uit het potje stemgember, 2/3 van de olie en sojasaus tot een marinade
  • dep de garnalen droog met keukenpapier en schep om met de marinade
  • laat 1 uur afgedekt marineren in de koelkast
  • Steek de barbecue aan
  • verwijder de rest van de schil van de sinaasappel en snijd de sinaasappelpartjes met een scherp mes tussen de velletjes uit, vang het sap op
  • snijd de partjes in stukjes en doe samen met het sap in een kom
  • snijd de stemgember en bieslook fijn
  • voeg samen met de rest van de olie toe aan de sinaasappel en meng tot een salsa
  • zet de grillwok boven de hete kolen op het barbecuerooster
  • neem de garnalen uit de marinade en dep droog met keukenpapier
  • bak ze 6 min. in de grillwok
  • schep regelmatig om
  • verdeel ze over een platte schaal en verdeel de helft van de gember-sinaasappelsalsa erover
  • bestrooi met het sesamzaad en serveer
  • serveer de rest van de salsa er apart bij.

bron:  'Allerhande'

Honingzalm met gegrilde aardappeltjes

4 porties / 9 SP per portie

'een complete maaltijd van de BBQ'

Ingrediënten

  • 400 g gekookte aardappelen [9 SP]
  • 4 porties rauwe zalm à 140 g [21 SP]
  • 2 grote tomaten
  • 2 hele venkel
  • 1 hele citroen
  • 1/2 takje dille
  • 2 kl honing [2 SP]
  • 2 el mosterd
  • 3 el groente bouillon
  • 250 g magere kwark [4 SP]
  • 2 el mineraalwater
  • 1 teentje knoflook
  • 3 el kruidenmix [tijm, peterselie & marjolein]
  • zout & peper

Bereiding

  • was de ongeschilde aardappelen en kook ze circa 10 mins in gezouten water
  • spoel de zalmfilet af en dep droog
  • was de tomaten en venkel
  • snijd de tomaten in plakjes en de venkel in heel dunne repen [want anders gaart deze niet!]
  • pers de citroen uit voor de marinade
  • was de dille, schud droog en hak daarna fijn
  • vermeng de dille met het citroensap, de honing, groentebouillon en de mosterd
  • breng dit op smaak met zout & peper
  • giet de aardappelen af
  • verdeel de schijven tomaat over 4 velletjes aluminiumfolie [circa 25cm bij 25 cm]
  • voeg peper & zout naar smaak toe
  • leg de zalmfilets op de tomaatschijven en verdeel de venkelreepjes over de filets
  • besprenkel met de marinade
  • vouw de aluminiumpakketjes goed dicht
  • meng voor de dip de kwark met het mineraalwater
  • pers de knoflook en meng met de kruiden
  • breng op smaak met zout en peper
  • gaar de zalmpakketjes ongeveer 20 tot 25 mins op de barbecue
  • gril de aardappelen 5 tot 10 mins tot ze rondom bruin zijn
  • serveer de zalmpakketjes met de gegrilde aardappeltjes en eventueel een frisse salade

dit gerecht kan ook goed in de oven: 10 mins op 200ºC

bron: 'Weight Watchers'

Kruidige aardappelen in aluminiumfolie

1 portie / 9 SP per portie

 

Ingrediënten

  • 2 blaadjes koriander
  • 1 kleine rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/4 chilipepertje
  • 1 kl olijfolie
  • 200 g aardappelen, rauw [5 SP]
  • 150 g magere yoghurt [2 SP]
  • 1 kl schil van geraspte citroen
  • 1/4 kl honing
  • zout & peper

 

 

Bereiding

  • snijd enkele blaadjes koriander, 1 kleine rode ui, 1 teentje knoflook en 1/4 chilipepertje in fijne stukjes en vermeng met 1 kl olie
  • kook 2 grote aardappelen
  • snijd ze doormidden en kruid ze goed met zout
  • bestrijk de aardappelen met het kruidenmengsel en leg ze terug op elkaar
  • wikkel de aardappelen in aluminium folie en bak ze circa 20 à 25 mins op de BBQ
  • meng voor de dipsaus 150 g yoghurt [0% vet] met 1 kl geraspte schil van 1 onbehandelde citroen en 1/4 kl honing
  • kruid met peper & zout

bron: 'Weight Watchers'