MATEN & GEWICHTEN

AFKORTINGEN BIJ RECEPTEN

  • kl = koffielepel
  • tl = theelepel
  • dl = dessertlepel
  • el = eetlepel
  • gr = gram

GANGBARE KOOKMATEN

1 druppel =

1 theelepel

1 koffielepel =

1 dessertlepel =

1 eetlepel =

1 waterglas =

1 wijnglas =

1 sherryglas =

1 likeurglas =

1 diep bord =

1 soepkop =

0,05 ml

2,5 ml

5 ml

10 ml

15 ml

250 ml

125 - 135 ml

80 ml

25 ml

250 - 350 ml

250 ml

1 liter =

1000 ml =

100 cl =

 

 

 

1 snufje =

 

1 mespuntje =

1 borrelglas =

 

1000 ml

100 cl

10 dl

 

 

 

hoeveelheid die tussen duim en wijsvinger kunt houden

3 tot 4 snufjes

2 eetlepels of 20 ml


HOEVEEL WEEGT                                    IN GRAM

1 middelgrote aardappel =

1 ei =

1 eiwit =

1 eigeel =

1 klontje boter =

1 knoflookteentje =

1 knol of raap =

1 sjalotje =

1 wortel =

1 middelgrote tomaat =

1 ui =

1 teentje knoflook =

 

100

60

40

20

20

5

150

10

100

100

70

5